1300 - 1350

Wellicht Diederik van Walcourt, heer van Aa en Lombeek, bouwt voor het eerst op de heuvel aan het Hertboom-veld een windmolen.

1380

Samen met de heerlijkheid Lombeek komt de windmolen in het bezit van de heren van Gaasbeek.

1655

De laatste Gaasbeekse eigenaar, Alexander De Renesse, verkoopt een pas opgerichte molen om schulden van zijn onbesuisde vader in te lossen. Om onduidelijke redenen bouwt de nieuwe eigenaar, ridder GabriŽl Le Febvre, op zijn beurt in 1657 al een nieuwe windmolen.

1689

De Brusselse procureur Jan Dors verwerft de molen. Na edelen volgen nu Brusselse patriciŽrs elkaar op als moleneigenaar.

1690

Troepen van Franse koning Lodewijk XIV branden molen en molenhuis plat. Andere molens en tientallen huizen en hoeves in de streek ondergaan dezelfde straf voor niet correct betalen van oorlogsbelasting.

1723-1732

Oorsprong van de actuele molen en molenhuis. Na dertig jaar in puin, bouwt eigenaar Egidius De Mesmaeker, een Brusselse patriciŽr, een nieuwe molen en molenhuis. De molen is wellicht in 1723 en zeker in 1727 afgewerkt.

1745

Roofmoord door latere leden van de beruchte roversbende van Jan De Lichte. Molenaar Peeter Van Lierde wordt neergestoken. Door het verband met Jan De Lichte vertellen mensen de gruweldaad van generatie op generatie.

1760

Werd de molen vernield en met oude restanten heropgebouwd? De balkinscriptie 'M.d.M. 1760' vormt onvoldoende bewijs. Met meer zekerheid is 1727 het geboortejaar.

1775

Op de beroemde De Ferraris-kaart van de Oostenrijkse Nederlanden vind je windmolen, molenhuis en stallingen. Zoals in oudere archivalia aangeduid met 'le moulin Herdt Boom'.

1784

Grondige renovatie van het molenhuis uit 1723-1732 geeft het gebouw het huidige uitzicht.

1835

Met Jan-Baptist Van De Velde is voor het eerst de molenaar ook eigenaar. Molenpacht wordt verleden tijd. Vanaf 1859 behoort de molen een eeuw aan de familie Walravens.

1917

Wereldoorlog I en opnieuw een bloedige roofmoord in het molenhuis. Twee bewoners worden de keel overgesneden. De molen krijgt de bijnamen : Tragische Molen...

1850-1930

Vanaf de IndustriŽle Revolutie concurreren nieuwe machines en energiebronnen de windmolens moeiteloos uit de markt. Molen na molen stopt met malen, takelt af en verdwijnt.

1944

De windmolen wordt beschermd als monument. De klassering en latere restauratiewerken redden de windreus van de ondergang.

1964-1965

Het klassiek geworden tv-feuilleton Kapitein Zeppos wordt opgenomen op en rond de molen. De windmolen wordt de "Zeppos-Molen".

1999

Jozef Van Waeyenberge koopt de molen en neemt deel aan de molenaarscursus ingericht door Levende Molens vzw. Een restauratie tot in detail wordt voorbereid en uitgevoerd.

2000

Archivalisch, bibliografisch en kadastraal onderzoek van het windmolencomplex. Grondige voorstudie en opmaak der bestekken door architecten en ingenieurs. Inspectie en inventarisatie door Monumentenwacht vzw. Overleg met de administratie van Monumenten en Landschappen. Administratieve verwerking van het restauratiedossier.

2001

Ontmanteling, inventarisatie door ijking, beschrijving,fotografie en beeldverslag.

2001-2002

Nastudie, administratieve afwikkeling van het eigenlijke
restauratiedossier, vervoer van de molenonderdelen naar het Atelier Roland Wieme, herstelling van de herbruikbare molenonderdelen in het atelier, aanmaak der vervangonderdelen, heraanleg van de fundering. Aanmaak van de website www.windmolen.be en installatie van webcamera's met rechtstreekse toegang tot de werkzaamheden via internet en realisatie van een beeldeninventaris van de wederopbouw. Restauratie van de teerlingen, terugtransport van de molenonderdelen en wederopbouw van de windmolen. Afwerking van buitenomgeving en toegang.

1 december 2002

Feestelijke inhuldiging van de WINDMOLEN "HERTBOOM" van ONZE-LIEVE-VROUW-LOMBEEK.

 

 

 

 

De historie
De streek
Geschiedenis
Het dorp
Tijdsbalk
Literatuur